Brev

Här finns brev som Hans Sundgren erhållit, eller skrivit själv.

Från:
Hans Sundgren 24 år, Grangärde.
Till:
Sture 59 år och Agda Sundgren 56 år, Linköping.
Innehåll:
Intensivkurs i engelska.

Grangärde 81-03-23.

Hejsan.

Nu är jag på intensivkurs i Dalarna – för att lära mig tala på engelska. Vi bor på Turisthotellet i detta lilla samhälle två mil norr om Ludvika.

Snön håller på att smälta bort även här, men man kan i alla fall åka skidor.

Vi har haft våra första lektioner idag. Det är tre lärare från universitetet i Wales (språkforskningsinstitutet) som föreläser. De är experter på att ge föreläsningar och hålla tal. Vi får alltså lära oss lite psykologi och hur vi fångar åhörarnas intresse – mycket intressant.

Vi övar oss själva att hålla tal och spelar då in talet på videobandspelare (färg) och analyserar efteråt.

Maten är bra. Frukost - kaffe - lunch - tea - middag - kvällsmacka, får vi. Vi bor i enkelrum med dusch. Allt bra alltså.

Kristina är sjukskriven nu och ska börja sin aktiveringskurs nästa vecka.

Vi har beslutat att inte ha sommartorpet i år. Nu när vi har bil tänker vi utnyttja den istället på semestern. Kanske vi kan få komma ut till Södra Finnö också?

Hälsningar.

Hans.

Det 2-sidiga brevet.

Brevet i original.

Från:
Hans Sundgren 24 år, Stockholms skärgård.
Till:
Sture 60 år och Agda Sundgren 56 år, Linköping.
Innehåll:
Repetitionsutbildning i flottan.

HMS Spica 81-09-16, kl 16:00. Någonstans utanför Stockholms skärgård.

Hej.

Har nu mönstrat på Spica igen tillsammans med 15 andra värnpliktiga och 7 befäl. Idag är vi ute och kör för första gången. Vi förtöjer 22:00 ikväll. Det går lite vågor och vädret är mulet. Morsesignaleringen sitter i sen sist märker jag.

Tidsschemat är väldigt pressat – vi har i stort sett inga döda tider utom nu när jag vilar. Vi är två signalmän och just nu står vi ute en timma i taget. Det är rätt kallt och ansträngande så här i början.

Några lediga kvällar existerar inte. Under dessa fyra veckor har vi endast en lördagskväll och en helg ledig. Alla andra dagar håller vi på till minst 22:00 med arbeten. Sen måste man duscha/basta (vid basen) och gå och lägga sig för att väckas (utpurrning) 06:30.

Maten är bra och riklig. Det är tur det. Den viktigaste befattningen ombord är faktiskt kocken. Vi har två stycken och två "halvkockar" eftersom det alltid (dygnet om) ska finnas en kock i vakttjänst.

Några kompisar från min grundutbildning finns inte här utan det är alla nya ansikten. En del av "repisarna" har muckat senare, och en del är äldre.

Förutom min sjukpenning så får man här tre extra inkomster: Först 4 kronor i sjötillägg, sedan 6 kronor för furirs grad och sedan 5 extra kronor för att jag äter i "icke-befälsmäss" = 15 kronor.

Allt är alltså bra men jag vet att det kommer att bli jobbigt på slutet.

Ifall ni vill skriva till mig så sänd brevet till adressen på baksidan av kuvertet och använd fältpostmärket i kuvertet. Efter den 28 september är min adress: 570130-xxxx Hans Sundgren, 99-3684 Fältpost.

Hälsningar Hans.

Det 4-sidiga brevet.

Brevet i original.

Från:
Hans Sundgren 25 år, Västerås.
Till:
Sture 61 år och Agda Sundgren 57 år, Linköping.
Innehåll:
Allmänt.

Brev

Från:
Hans Sundgren 28 år, Västerås.
Till:
Sture 63 år och Agda Sundgren 60 år, Linköping.
Innehåll:
Jobb, Flight Simulator och skrivregler.

Västerås, söndag 850421.

Hej mamma och pappa.

Så kom det nu till slut i alla fall. Brevet som jag borde ha skrivit för länge sedan. Jag ska bättra mig på den här fronten. Jag tycker själv att brev är ett mycket bra sätt att ordna tankar och utbyta erfarenheter.

Jag (vi) provade ju ljudbrev för något år sedan men jag tror att jag föredrar skriftliga brev om man har tid.

Under påsken var jag faktiskt sjuk. Jag sjukskrev mig tre dagar. Det är ovanligt men nu fick jag filippin-influensan. Det betydde förkylning, feber och ont i kroppen. Eftersom jag började bli frisk på annandagen kunde jag gå till jobbet på tisdagen som vanligt.

Den här helgen har vi mest varit inne och tittat på ishockey.

I lördagskväll var vi med Gunnels dotter och hennes kille, Stefan, på bio. Vi såg filmen "Har jag gjort bort mig nu igen" med Goldie Hawn. Den var rolig och tänkvärd men inte någon högklass-film. Det var däremot "Amadeus" som vi såg för snart nio månader sedan. Den fick ju också många Oscars förra månaden. Ni har väl sett den och gillar den?

På arbetet är det lugnt. Sedan juni förra året har vi förlorat ca 15 man som har slutat. Det gör att det är lite tråkigt och det inte går alltför bra för oss. Den subdivision vi nu tillhör går dock bra. Vi har hyrt en stor sporthall här fredagen den 24:e maj. Då ska vi ha "Asea Master Cup". En tävling där vi, 15.000 anställda, ska tävla i grenarna; tennis, badminton, squash och bowling. Om jag blir uttagen spelar jag helst bowling.

En rolig sak som finns på jobbet nu är dock en dator. Vi har köpt en IBM persondator som kostar ca 30.000 kronor. Den använder vi dels som ordbehandlingsmaskin dels som beräkningsdator och styrdator. IBM-PC är den persondator som är världsledande och det finns massor av program att köpa till den. Bl a ett som heter "Flight Simulator". Det programmet fick vi låna av en av våra konsulter. Programmet består av en flexskiva och 40 sidor handbok. Normalt kan man inte kopiera programmet. Men en av våra killar har ett program som heter "Bit Copy". Med hjälp av det programmet kunde vi göra nya kopior av "Flight Simulator". Det sparade vi ca 3.000 kronor på.

Flight Simulator är förstås ett spelprogram som simulerar en flygning i USA. Det är otroligt verklighetsnära. Planet fungerar som ett verkligt plan, en Cessna. Man kan flyga i hela USA och har ett 50-tal olika flygfält att landa på. Du kan flyga över Manhattan och se frihetsgudinnan etcetera. Flight Simulator är det stora samtalsämnet just nu. Flera killar sitter på kvällarna och flyger. Förra veckan körde en kille flera kvällar. Ibland till klockan två på natten. Jag har inte kört mer än en timme hittills. Sture, ni på Saab måste väl ha tillgång till "Flight Simulator" eller hur?

Bilen går fortfarande bra även om bakre stötdämparnas höljen har rostat sönder helt. Jag såg det när jag bytte till sommardäck förra veckan. Jag har förresten köpt en bok som heter "Hur man kör bil gratis!". Boken innehåller en del bra tips om hur man ska köpa bil. Du får gärna låna den Sture även om du inte just nu ska köpa ny bil.

Nå, hur kör man då bil gratis? Jo, boken säger att man ska byta bil var tredje månad. År ut och år in. Genom att köpa bil billigt och sälja dyrare får man pengar som täcker bensin och så vidare. Allt som går åt, enligt boken, är den kunskap som boken ger, plus i genomsnitt ca 20 minuter tid per dag. Tiden går åt att läsa bilannonser och ibland åka och köpa respektive sälja bilar. Har man intresse av bilar tror jag det vore roligt att "köra bil gratis".

Igår köpte vi den nya inneprylen. En studsmatta. För 395 kronor har vi nu en studsmatta, ca 1 meter i diameter stående i vardagsrummet. I den ska man alltså studsa upp och ner och på så sätt hålla sig i trim. Det är faktiskt rätt kul. Ett alternativ till att springa utomhus. Jag föredrar dock att springa utomhus. Utom nu eftersom jag har kvar lite av influensan.

Jag har stora funderingar på att köpa en surfingbräda nu till sommar. Nästa vecka tror man att Mälaren sköljer. Sen är det snart isfritt. I Västerås har man ju nära till vattnet. Att åka ner till stranden på kvällen och surfa är väldigt enkelt. Jag letar nu efter en begagnad bräda för ca 2000 kronor. Helst önskar jag en uppställningsplats nära sjön så man slipper att frakta brädan på bilen varje gång. Om en månad kanske jag har köpt en bräda.

Semestern i år ska vi ta ut tidigt. Vecka 25, 26 och 27 är bokade. Vad vi ska göra är inte klart. Att åka bil norrut och gå lite i fjällen är ett alternativ. Vi får se sedan.

Vad tycker ni om den svenska grammatiken jag skriver? Medvetet så har jag på vissa ställen skrivit ofullständiga satser. Utan subjekt och predikat. Detta är en ny trend som jag och andra använder i broschyrer och dylikt. Texten blir oftast mer lättläst om man inte gör för långa meningar. Idag är det även tillåtet att börja meningar med "och" och med "men". Allt för att göra det enkelt och lättläst.

När det gäller avstavningar så är huvudregeln numera att man ska stava "som det låter". Alltså; bilar ska avstavas bil-ar. Inte bi-lar som konsonantregeln sa innan. Vad tycker ni om det?

Just nu leder Sverige med 5-0 över DDR i ishockey-VM. Gunnel ligger och har lite huvudvärk. Madelen har åkt till en kompis. Och jag sitter framför TV:n och skriver brev.

Vädret är lika mulet som igår men det regnar inte.

Jag kommer att lägga på det här brevet ikväll. Så ni kan läsa det imorgon, måndag.

Vad sysslar du med på dagarna mamma? Tycker du om att skriva brev? (Jag tror det.). Hälsa Johan. Vi kommer ner till er innan juli. Det kan jag lova.

Jag kommer att lägga på det här brevet ikväll. Så ni kan läsa det imorgon, måndag.

Hälsningar Hans.

PS: Nej vi har inte något speciellt språk som "Ericsson-engelskan". Ericsson Information Systems ligger långt före Asea på den punkten.

Vi gör våra översättningar utan data. I vår IBM-dator har vi dock program som gör korrekturläsning av engelsk text. Om man stavat fel någonstans i texten så säger datorn ifrån. Det är ett hjälpmedel som är bra för många. Om några år har man nog den möjligheten i alla skrivmaskiner. DS.

Det 12-sidiga brevet.

Brevet i original.

Från:
Hans Sundgren 28 år, på tåget från Västerås till Stockholm.
Till:
Sture 64 år och Agda Sundgren 60 år, Linköping.
Innehåll:
Repmöte i flottan, ljudkassett och intervju med psykolog.

På tåget Västerås – Stockholm, 11/9 10:15.

Hejsan.

Är nu på väg till repmötet i flottan. Jag ligger inne till och med 4 oktober men kommer hem helgen 21-22 september.

Jag lovade ju ett prov på hur orgeln låter. Här har ni det nu. Bandet innehåller prov på olika ljud och melodier. Inspelningen är gjord från orgelns utgång till kassettdäckets mikrofoningång. Tyvärr blev det lite distorsion vid starka toner på grund av bandspelaren. Alla melodier går inte helt bra heller som ni kommer att höra, men med lite övning så.

Jag fick kort från Viola och Erik. De har tydligen flyttat till Nyköping.

Annars är det bra. Jag var på intervju för datakursen. En psykolog frågade ut mig under en timme för att lista ut hur jag egentligen är. I slutet av september får jag veta om jag kom in på kursen eller inte.

Jag hoppas pappa har fått sin nya bandspelare så han kan spela in fler intressanta ljudbrev.

Nu passerar vi Enköping.

Repmötet jag gör kommer att bli som förra gången (tror jag). Dvs jag får stå ute på torpedbåt och blinka meddelanden. Jag är lite orolig på grund av glasögonen. Sist jag var inne så hade jag ju perfekt syn. Nu kommer glasögonen att vara lite i vägen eftersom man måste sikta in lampan. Vi får väl se hur det går.

För övrigt så var de klena glasögon jag köpte. Jag har redan haft sönder två par på sex månader (naturligtvis ersätter affären dom på garantin). Jag köper nog ett stabilare par nästa år att ha som andraglasögon.

Ha det så bra.

Hans

Det 3-sidiga brevet.

Brevet i original.

Från:
Hans Sundgren 28 år, på HMS Spica, Stockholms skärgård.
Till:
Sture 64 år och Agda Sundgren 60 år, Linköping.
Innehåll:
Livet på HMS Spica under övning.

Någonstans i Stockholms skärgård.

Söndagen 15 september 1985 01:35.

Hej mamma och pappa.

Jag sitter och skriver detta brevet på HMS SPICA. Jag har vakten mellan 00:00-04.00 i natt och sitter därför uppe på styrbryggan i mörkret och blickar utåt. Vi ligger förtöjda intill en ö.

Idag (lördag) kastade vi loss 10:00 och har hunnit med en ankring, navigationsövningar och kalibrering av loggen. Jag har stått utomhus och signalerat med lampan som vanligt.

Den här repmånaden blir rätt hård vad vi kan se. Under de här första 1,5 veckorna övar vi upp oss för att gå in i ett spelat krigsskede efter nästa helg.

Det här är andra natten i rad jag går vakt. Vi arbetar 07:30-21:00 varje dag. Någon tid till TV-tittande eller annat är det inte tal om och ändå har inte låtsaskriget börjat än.

Om ni vill hjälpa till att testa Sveriges försvars fältpost så skriv gärna ett brev. Adressera som min avsändare är skriven men posta brevet tidigast 22 september.

Annars är allt bra. Fin mat och bra killar för övrigt. Vi är ca 30 man och de flesta är civila, även fartygschefen.

Jag har samma säng som när jag gjorde lumpen och senaste repmötet.

HMS SPICA är nu den äldsta torpedbåten. Vissa andra torpedbåtar har försetts med robotar istället och blivit robotbåtar.

Om ni tycker att jag skriver slarvigt så beror det på att det är rätt så mörkt här. Vi ska ju ligga så osynliga som möjligt så jag har bara en liten dämpad kartlampa här.

Nu har det börjat blåsa upp och regna. Det ska bli styv kuling har de sagt.

I morgon ska vi öva kanonskjutning och maskering av fartyget vid ö.

Den förra torpedbåtsbasen vi låg på, Gålö, har lagts ned så nu mönstrade vi på fartygen (vi är 6 båtar) på Berga Örlogsskolor.

Det är lite intressant och omväxlande här på båten men eftersom det också är tröttsamt med så mycket tjänstgöring så längtar man faktiskt till helgen då alla båtar får permis (den enda) från fredag 15:00 till måndag 07:30.

Nu är klockan snart 02:00 och jag ska gå en runda på däck och kontrollera förtöjningarna. Vi är fem stycken som är vakna och sitter på olika ställen i fartyget och vaktar. Vi har förbindelse med varandra genom headset.

Fortfarande är det mörkt ute. Det börjar dagas vid 05:00 och solen går ner 19:12 nu. Det håller man reda på eftersom flaggan ska halas på alla båtar vid solens nedgång.

Ha det så bra.

Hans

Det 3-sidiga brevet.

Brevet i original.

Från:
Hans Sundgren 44 år, Västerås.
Till:
Sture Sundgren 80 år och Agda Sundgren 76 år, Linköping.
Innehåll:
Frågor om ljudinspelningar Sture gjort.

Västerås 2002-01-02.

Hej, här är en "arbetskopia" av "Sundgrens tidiga ljud".

Jag skulle gärna vilja ha lite mer information om de inspelade styckena. De är märkta spår 1–25.

Vet ni mer om inspelningen?

Har jag gissat rätt om vem det är?

Hur gamla är barnen (ungefär)?

När byggde du bandspelaren?

Var köpte du den?

Många frågor blev det.

Svara per brev eller ljudband när du har lust.

Hans.

Brevet med lista på inseplningarna.

Brevet i original.

Från:
Sture Sundgren 88 år, Linköping.
Till:
Hans Sundgren 52 år, Västerås.
Innehåll:
Tidningsurklipp från Östgöta Correspondenten.

Linköping 2/10 -09.

Hej Hans!

Här får Du lite om musik och sjömankragar (Ja har kopierat ur Gert Wretmans bok).

Brukar Du inte besöka något "Gym" för att bli starkare)

Hälsningar Pappa.

Brevet med kuvert, urklipp och kopia av boktext.

Brevet i original.

Kommentarer

Tidningsurklippet är från Östgöta Correspondenten 2009-09-23 med rubriken "Intressanta instrument" och har ett stycke om Theremin. Sture har konstruerat och byggt ett sådant instrument till Hans.

Texten om sjömanskragar är en kopia av en boksida från boken Möten, broar : berättelser ur minnet av Gerdt Wretmark. Sture har använt sin fax för att skapa kopian.

Från:
Sture Sundgren 92 år, Linköping.
Till:
Hans Sundgren 56 år, Västerås.
Innehåll:
Tidningsurklipp från Östgöta Correspondenten.

Linköping 24/6 -13.

Hej Hans!

Klippte ur Corren det här idag. Om vad rättsväsendet kostar! Det kanske står i Din tidning också.

Jag önskar Dig bra sommar!

Pappa.

Brevkortet med kuvert.