Ljud och oljud 1997

Sture Sundgren 76 år, går en skrivkurs och skriver detta som en skrivövning.

Ljud och oljud

Ljudmiljö bör också värnas

De säger att de vill värna om miljön, inte bara Miljöpartiet utan också andra partier. Det är ett bra lockbete för deras politiska syften. De talar om giftutsläpp och cancerframkallande ämnen. Ingen talar dock om den ständigt malande ljudmiljön som vi alla är utsatta för. Den är för många tröttande och förödande för koncentration och kreativt tänkande.

Ljud utomhus

Störande ljud finns i hela vår stadsmiljö. Förutom ljud från trafik är villaområden utsatta för oljud från gräsklippare och hobbymaskiner. Gräsklippare och jordfräsar ska ju ha ljuddämpare men del grannars maskiner tycks vara utan. En vedervärdig apparat som kallas grästrimmer ger ifrån sig ett tjut som skär genom märg och ben. Användaren själv brukar använda hörselskydd.

Det finns också högtryckstvättar som låter högt som en flygplansmotor. Det är nog roligt att spruta vatten med en sån, för somliga tvättar sina bilar flera gånger i veckan med den.

Hobbymaskiner låter sig också höras. De är skrikande monster som tycks vara var mans egendom. När ägarna öppnar sina garagedörrar för att släppa ut ljudet, vill man helst hålla för öronen.

De här omtalade utgör bara en liten del i vår ljudmiljö.

Ljud inomhus

Vi har också oljud inomhus. Dammsugare och diskmaskiner hörs alldeles för högt. I affärer och offentliga lokaler har vi det malande bruset från ventilationssystemen och högtalare öser ut skvalmusik från program 3 eller 4. Dessutom kan vi idag höra besökare som står mitt i lokalen och skriker i sin mobiltelefon.

Framtiden

Ljudets del i den totala miljön anses inte stor. För många som upplevt tystnaden långt ute i ödemarken kan dock även lägre ljudnivåer verka störande.

Vad vi kan önska för framtiden är tysta dammsugare och diskmaskiner. Vi vill också ha gräsklippare som spinner svagt som en katt och hobbymaskiner som inte hörs mer än en snickares handhyvel.

Att fabrikanterna ska göra tystare apparater kan vi nog inte hoppas på. Deras intresse är bara större vinster. Våra tekniker vill kanske inte heller befatta sig med så synbart enkla problem som att minska ljudnivån från dammsugare eller gräsklippare. De sitter där i sina lekstugor och räknar på satellitbanor och rymdfärder, som de finner roligare.

Vi blir tvingade till att ta på hörselskydd eller söka oss ut i vildmarken för att få uppleva en tyst miljö där vi kan koncentrera oss och tänka kreativt.

[SLUT].

Om berättelsen

Sida 1 av berättelsen nedskriven på en mekanisk skrivmaskin på Hermods svarsblanketter.

Mellanrubriker är tillagda i efterhand.

Berättelsen, 2 sidor.