Bygger radio 1937

Sture Sundgren 16 år, arbetar som dräng åt en granne. På fritiden bygger han en radio.

Som 94-åring år 2015, skriver han ner lite minnen om detta.

Bygger radio på Södra Finnö

Experiment i fortsättningsskolan

På min ö, Getterö i Gryt fanns inte elektricitet och det var glest med telefonerna då på 1930-talet.

Det elektriska som jag bara hört talas om, eller läst om, var något mystiskt. Det väckte ett nyfiket intresse i pojkåren. Bara en bit koppartråd, med isolering kring var intressant. Men i fortsättningsskolan gjorde vår magister experiment med magneter och ringklockor, drivna av vanliga ficklampsbatterier. Därefter stegrades intresset för den mystiska kraften i tråden.

Byggsats från Clas Olson

Genom en veckotidning kunde man få hem en katalog från Clas Ohlson och när den kom simulerades pojkdrömmen ännu mera och framtida elektriska äventyr var i sikte.

Jag beställde från Clas Olson en radiobyggsats för 37 kronor. Den bestod av tre radiorör, med 4 volts glödspänning, en högtalare, några motstånd och kondensatorer samt en vridkondensator och en vridbar spole inuti en fast spole. Radion skulle sedan drivas med 24 ficklampsbatterier, dels några för rörens glödström och resten seriekopplade för anodspänning på bortåt 90 volt, när de var nya.

Dock blev det vissa problem med sammanlödning av komponenterna eftersom lödkolven var av enklaste slaget. Den bestod av en liten kopparklump på ett järnskaft. Den fick jag värma i kakelugnens glöd eller i järnspisen. Det gällde sedan att löda fort innan den kallnat.

Det var svårt, med alla dessa trådar. Monteringen lyckades dock till slut och jag minns hur jag såg de tre rören lysa svagt och det hördes knastrande ljud i högtalaren.

Säljer första radion till granne

Den färdiga radion inbyggd i en trälåda sålde jag sedan till en granne, Manne Johnsson. Därefter köpte jag en ny byggsats, något förbättrad från Clas Ohlson.

Lång antenn krävdes

Svårigheterna med radio på den tiden var att det krävdes en lång antenn på hög höjd. Motala som då var Sveriges starkaste station lyssnades mest på. Efter mörkret kunde man få in, bland annat tyska stationer starkt och från Baltikum t ex Kuldiga, minns jag.

Königsberg var en stark station med tysk propaganda och Hitler nämndes ibland i sändningarna.

[SLUT].

Om berättelsen

Sture skriver ner sin berättelse med en gammaldags bläckpenna, sida 1.

Mellanrubriker är tillagda i efterhand.

Berättelsen som handskrift, 2 sidor.