Släkten Sundgren i Stockholm

Sture hade släkt i Stockholm. Som 85-åring 2007 skriver han ett brev till sin systerdotter Inga-Britt där han berättar om den släkten.

Minnes-anteckningar om släkten i Stockholm

Min farfarsfar Carl Johan (lilla Getterö i Gryts socken) avled den 4 januari 1878. Han efterlämnade hustrun Maria Charlotta Persdotter och fyra barn. Det var:

De omyndigas rätt bevakades vid bouppteckningen av nämndeman Anders Gustaf Anderson i Finnö.

År 1879, 18 februari förrättades arvskifte. Gården, 1/4 mantal kronoskattehemman som hade taxeringsvärdet 3000 kronor fördelades till 1/16 mantal för var och en av barnen.

År l891 17 september beviljades lagfart för Axel Albert Sundgren på hans 1/16 mantal Lilla Getterö.

"Farbror Albert" sökte sig sedan ut på sjön som också hans äldre bror Anders Gustaf Konrad gjort tidigare. Axel Albert trivdes dock inte så bra med sjömanslivet utan gick iland i Stockholm efter några resor år 1894.

Han gick sedan i Handelsskola i Gamla Stan, och köpte sedan en cigarraffär tillsammans med systern Klara som hade kommit dit redan 1890. Hur hon försörjde sig där innan hon var gift vet jag inte, men i kyrkbokens "Utflyttade" står hon som jungfrun Klara Sundgren.

År 1898 gifte sig Albert med Ida Carlsson. Hon var från Lövholmen som är en stadsdel nära Liljeholmen. Idas mor (Gurlis mormor) var fosterbarn som kom från Norrland. År 1899 födde hon en son som tyvärr dog som spädbarn.

Gurli föddes den 21 juni 1901. Hennes mor, Ida blev sjuk och avled i september samma år. Familjen bodde vid Artillerigatan där Klara och Albert hade ett café innan Klara gifte sig.

Albert blev ensam med den 1i11a Gurli, men Klara hjälpte honom som hushållerska och barnskötare. När sedan Klara gifte sig fick Albert klara allt ensam. När och hur faster Klara sedan blev sjuk har jag inte fått veta nånting om. Ingen har berättat annat än att hon vistades på ett mentalsjukhus och avled kanske på 1930-talet. De bytte sedan hem och cafélokal. De flyttade till Grev Turegatan där de bodde i 18 år.

Den 21 december 1906 gifte Albert om sig med Hilda Ulrika Carlsson. Hon var född 6 juli 1879 och alltså 9 år yngre än Albert. År 1926 byggde de en villa i Bromsten, Sundbyvägen 6 och flyttade från stan. Sedan fick de ta tåget och spårvagnen till sitt café på Östermalm. 1907 föddes Birgitta, Viola föddes 1911 och Elly 1919.

Vi, mamma, pappa och Stig och jag besökte familjen i Bromsten 1930 när Stockholmsutställningen pågick. Jag tror vi var där en vecka i juni eller juli. Då var Mary, din mamma, och vår morbror Gustav hemma och skötte gården med kor och annat. Vi reste med båtarna Tjust och Gamleby som gick mellan Västervik och Stockholm. Eriksson på Mjältholmen rodde ut med oss till Getteröströmmen. I sommarkvällsskymningen kom ångbåten och vi gick ombord. Särskilt för Stig och mig var det en minnesvärd resa. Jag var 9 år och Stig var väl 7.

När Albert avled den 3 juni 1935 fick Gurli, Birgitta och Viola driva caféet (ölcafé med mat). Det var då på Kommendörsgatan 40.

År 1945 gifte sig Elly och Knut. Viola var sedan några år gift med Valfrid (Valle).

Gurli och Birgitta gifte sig i gemensamt bröllop 8/6 1947. Det blev Gurli och Kalle, Birgitta och Gustav. Kalle var kakelugnsmakare, Gustav körde bilarna på amerikanska ambassaden.

Linköping den 2 maj 2007, Hälsningar Sture.

Om berättelsen

Sture sparade en kopia av brevet han skrev.

Brevet nedskriven av Sture på skrivmaskin, sida 1.

Hela brevet sida 1–2.