Kursledare i Libanon 1997

I mitten av augusti 1997 är Hans 40 år, i Libanon under 4 dagar som Ericssons utbildare för ett radio-baserat telefonisystem.

Efter hemkomsten skriver han denna artikel för en interntidning.

När telefonen kom till byn

När får man sova egentligen?

För de som tror att man har det avspänt och trevligt när man arbetar som lärare åt Ericsson kan jag nämna programmet jag hade under 4 dagar:

Jag hann inte ens köpa vykort...

Karta över Libanon. Image courtesy: Magellan.

Mot södra Libanon

Efter en teoridag i Beirut var det dags att åka ut till fältet. I detta fall hade de en RSS (Remote Subscriber Stage som är del av AXE) i en liten bergsby Jouaya, inte långt från gränsen till Israel. Veckan innan hade det varit ett granatnedslag på ett berg i närheten, men inget i denna by. På vägen till "siten" passerade vi två Libanesiska militärposteringar med en FN-postering som avslutning.

Onsdagen hade vi teori och tittade vi på basstationen och växelutrustningen. Vi åt dessutom utmärkta libanesiska kebab.

En fattig, en rik, en växel

Torsdagen var finaldag. Nu var det dags att installera de första kommersiella abonnentterminalerna i Libanon. Vi delade upp oss i 3 team. Ett team gjorde en telefoninstallation i växelbyggnaden, ett hos borgmästaren i byn och ett team letade upp en fattig familj. Efter 2 timmar kunde vi ringa från alla 3 ställen. Nu dröjde det inte lång tid innan vi hade flera bymedlemmar som stod utanför vår byggnad och sa: "Vi vill också ha telefon". Ryktet hade spritt sig.

Vad det gäller att installera radioutrustning hos abonnenter kan man konstatera att de har väldigt "svåra" väggar i Libanon. Alla hus är byggda av betong. Det är bara att ta fram slagborrmaskinen och plastpluggarna för att fästa telefonkabeln mellan radiodelen och telefonjacket.

Varför fungerar inte UPS:en?

För drift av systemet används en UNIX dator med övervakningsprogramvara. Naturligtvis får en sådan dator inte stängas av genom strömavbrott utan den måste vara kopplad till UPS (Uninterrupted Power Supply). Så var fallet även i denna installation. Det stod ett UPS under bordet. Under torsdagen, när kunden, telekombolagets "höjdare", satt framför systemet och vi demonstrerade, blev det – strömavbrott. Ve och fasa! Datorn dog direkt.

Vad hade hänt med UPS:en? Jo, någon klåfingrig rackare hade kopplat monitor, CD-ROM, DAT-drive och terminalserver till UPS:en, medan själva datorn låg direktkopplad till nätuttaget! Som tur var hände inget farligt denna gång. Datorn startade upp som vanligt efter avbrottet. Murphys lag hade tydligen ledigt denna dag.

Fakta Libanon 1997

  • Libanon är ett litet land. 5 mil på bredden, 22 mil på höjden.
  • Man kan sola på 20 mil sandstrand mot Medelhavet, samtidigt som man kan åka skidor på berget Kournet Assaouda på 3100 meters höjd.
  • Det finns 4 miljoner Libaneser på denna lilla yta. De delar på 400.000 telefoner.
  • USA har bannlyst Libanon i 10 år som resultat av kapningen av TWA flight 847 år 1985. Den 1 augusti upphörde bannlysningen och amerikanare kan nu besöka Libanon.
  • Libanon är ett gammalt land. Det bodde folk i Tyr, Byblos och Sidon för 5000 år sedan.
  • Hizbullah är en känd gruppering som få gillar.