Kursledare i Sri Lanka 1996

I slutet av september 1996 är Hans 39 år, i Sri Lanka under 4 dagar som Ericssons utbildare för ett radio-baserat telefonisystem.

Han är ovan att resa österut och tänker inte på tidsförskjutningen. Det betyder att han reser från Sverige en hel dag och sedan direkt – utan sömn – måste hålla kurs en hel dag på destinationen.

Efter hemkomsten skriver Hans denna artikel för en interntidning på företaget AU-System där han har sin anställning.

Hjälp, vart tog natten vägen!

Nu är det väl dags att sova?

Visst är det trevligt att åka ut i världen och få hålla kurser, men ibland blir det extra jobbigt. Exempelvis när man transporterar sig motsols.

Flygresan Stockholm till Colombo, komprimerad karta. [svg]

Avresa Arlanda 08.00 en onsdagsmorgon. Efter resan som tar ca 16 timmar effektiv tid, anländer man till destinationen 06.00 på morgonen. Jag vill egentligen sova, men 14 lankeser sitter och väntar på att få höra det senaste om DECT-systemet.

Visualisering av Hans' resa och arbete enligt svensk tid och lankesisk tid.
Han startar kursen vid midnatt svensk tid och håller på en hel dag. [svg]

Overhead-apparaten lyser inte

Efter snabb frukost på hotellet släpar man upp sina 15 kg overhead, 2 trappor och inspekterar snabbt den för tillfället nyinköpta OH-apparaten. In med kontakten i väggen. Inget ljus. Prova annat uttag. Inget ljus. Tar ned apparaten på golvet och provar utan skarvsladd. Då går det bra. Skruvmejsel fram och fixa skarvsladd. Prova igen med skarvsladd. Nu går det – i en sekund i alla fall. Rummets snabbsäkringen håller nämligen inte för startströmmen för både lampa och fläkt.

En person blir avdelad till ”säkringsoperatör”. Hans arbete under resten av kursen blir att på mitt kommando kliva upp på stolen och tända OH:n genom att slå till säkringen.

Noteringar

Inga pussar tack

TV-serierna som återutsänds över ön är samma som vi ser i Sverige – fast men en skillnad. Just när detektiven böjer sig fram mot den vackra damens ansikte och putar med läpparna, bryts bilden abrupt. Sekunden senare befinner man sig några minuter framåt i filmen. Vad gjorde detektiven och flickan under tiden?

Jag frågar mina elever och de förklarar att regeln är att man inte ska behöva se ”sånt” på TV. ”Man ska inte behöva bli generad inför sina barn eller föräldrar”, förklarar de. Hmmmm.

Bajaj

Vi som arbetar för Ericsson har förmånen att åka med egna chaufförer. Men om man vill ta vanlig taxi, så erbjuds små autorickshaws av fabrikat ”Bajaj”. De tillverkas i Indien, kostar ca 17.000 kr att köpa och har 2 sittplatser och en 150 cc tvåtaktsmotor.

Ledig söndag

Barnhem för elefanter

Eftersom jag får en fri eftermiddag under söndagen tar jag min chaufför, Asante, och ber honom visa mig några elefanter. Vi färdas i ca 2 timmar från Colombo upp till Pinnawala som är ett barnhem för elefanter.

Bilkörning med irriterad bussförare

På hemvägen säger min medpassagerare att hon vill att Asante kör lite långsammare för vi har inte bråttom. Jodå det går bra...
... Ända tills en buss kastar sig om oss och lägger sig före vår bil. Asantes heder har nu kränkts (tycker han) med följd att han lägger sig i kölvattnet på bussen som fortsätter i hög fart. Till slut lyckas han köra om bussen, lägga sig framför bussen och bromsa farten till den behagliga. Busschauffören blir ursinnig! Efter diverse prejningar från Asantes sida slutar tvekampen med att bussen lyckas slänga sig om på insidan om vår bil.

Fakta

Om Sri Lanka 1996

Sri Lanka har 18 miljoner invånare, fast inte så många telefoner. Endast 200.000 fasta abonnemang och 50.000 mobiltelefoner, vilket betyder 1 telefon på 90 personer. Sri Lanka har 260 innevånare per km².

Jämfört med Indien är Sri Lanka telefontätt. Några säger att Indien har en telefon på 400 personer! (Hong Kong: en telefon per 1,5 person).

Medellivslängd: Man: 68 år (det gäller att ta ut pensionspengarna kvickt), kvinna: 72 år.

Telefoni

Svenska Telia har bildat ett bolag ”Suntel” som ska förse i första hand huvudstaden Colombo med fasta telefonförbindelser. Man installerar en AXE-växel med interface i centrum och förbinder den med abonnenterna via mikrovågslänkar och ett radio-baserat accessnät.