Kategori: BILD
Module-logo

Om GIF-formatet

Bildformatet GIF har funnits sedan 1987. Det är fortfarande ett bildformat som används flitigt, både på webbsidor och som originalformat.

Resultat

Om man känner till hur GIF-formatet är uppbyggt kan man använda det när det lämpligt och undvika det när det är olämpligt.

GIF-formatets uppbyggnad

En GIF-bild kan endast innehålla 256 färger. Exakt vilka 256 färger som ska ingå väljs ur en färgpalett som definieras i GIF-filen.

Bild Färgpalett Beskrivning
En streckbild innehåller endast 2 färger; svart och vitt och kan därför, utan dataförlust, sparas som GIF.
En liten skärmavbild som visar en knapp eller meny består vanligtvis av få färger. Bilden här består av 206 färger och kan därför, utan dataförlust, sparas som GIF.
Ett fotografi innehåller normalt fler färger än 256. Sparar man ett foto som GIF kommer man därför att förlora data. Fast det kanske inte gör någonting. "Fotot" i detta exempel är en GIF-bild.

GIF-formatets fördelar

GIF-formatet stödjer transparens. Man kan alltså frilägga en bild och när den klistras in i ett dokument syns dokumentets bakgrund igenom bildens transparenta del.

En GIF-bild kan innehålla en animation. Detta används ibland på webbsidor. I professionella sammanhang kan man tänka sig göra en animering av hur en LED blinkar för att visa felkoder.

PNG är ett alternativ till GIF

GIF-formatet var lämpligt på 1900-talet när datorminne var en begränsande faktor. PNG-formatet är ett modernare alternativ till GIF. PNG ger ingen dataförlust och kan också innehålla transparens. Animering stöds dock inte av PNG.

Relaterat

Rätt filformat för rasterbilder: MICROLEARN-009