Kategori: PRINCIP
Module-logo

Om syntax och semantik

Inom informationsteknik används begreppen syntax och semantik, exempelvis den ”semantiska webben”. Det kan vara bra att ha förståelse för dessa begrepp.

Bakgrund

Begreppen syntax och semantik kommer från andra områden, exempelvis språkvetenskap och datorvetenskap. Genom att information blir mer och mer direktkopplad till produkter med datorstyrning, exempelvis IoT-enheter, kan det vara bra att känna till begreppen. Om man taggar information med semantiska XML- och HTML-element underlättar man för både människor och maskiner.

Kortfattat kan man säga:

  • Syntax: Regler för hur enheter sätts samman
  • Semantik: Betydelse

Medan syntax är struktur är semantik det som skapar betydelse.

Syntax

Syntax inom Beskrivning Exempel
Språkvetenskap Regler för hur man i ett språk sätter samman enskilda enheter såsom ord, till fraser, satser och meningar. En mening ska börja med stor bokstav, bestå av åtminstone subjekt och predikat och avslutas med punkt.
Datorvetenskap Reserverade ord och teckenordning för exempelvis ett programspråk. En IF-sats i Javascript ska ha följande uppbyggnad:
if (condition) {
  code to be executed if
  the condition is true
;
};
Informations-teknik Finns bara indirekt genom användning av märkordsteknik som XML och HTML.

Semantik

Semantik inom Beskrivning Exempel
Språkvetenskap Språklig betydelse. ”En liten båt syns i fjärran” betyder att båten är synlig på långt avstånd. Om båten ligger på land eller i sjö framgår inte.
Datorvetenskap Programmeringsmässig betydelse av instruktioner i ett datorprogram. Betydelsen av följande Javascript-kod:
if (A>B) {
  alert(' Too large! ');
};
Informations-teknik Användandet av märkords-standarder såsom DITA och S1000D. Dessa standarder specificerar ett antal XML-element som anger betydelse. Istället för att använda märkord <b> för fetstil, används semantiska märkord såsom <emphasize> och <button-name>.

Några klarlägganden

XML är bara en syntax

XML anger ett antal regler för hur ett XML-dokument ska vara uppbyggt. Varje XML-element ska exempelvis omslutas av < och >.

Istället för att använda XML kan man koda information i syntaxen JSON. Den syntaxen har likheter med XML men också en del fördelar som programmerare föredrar. Den är kortare och enklare att läsa för människor. För publikationer brukar dock XML alltid användas.

Samma information kodad som XML och JSON:

XML <safety level="danger" symbol="explosive">
  <s-heading>Risk för explosion</s-heading>
  <s-text>Blanda ej vätskan med bensin.</s-text>
</safety>
JSON {
  "safety": {
    "-level": "danger",
    "-symbol": "explosive",
    "s-heading": "Risk för explosion",
    "s-text": "Blanda ej vätskan med bensin."
  }
}

Semantisk taggning

När man som teknikinformatör arbetar i ett XML-verktyg, med DITA, S1000D eller annan standard, utför man semantisk taggning. En taggning som skapas med XML-element som anger betydelse, exempelvis: <time>, <para> och <result>.

Den semantiska webben

Sedan några år tillbaka finns det även semantiska HTML-element för att underlätta för sökmotorer. Dessa element tillsammans med en del regler är det man betecknar den semantiska webben.

Exempel på några semantiska
HTML-element
<section>  <article>     <nav>
<header>   <footer>      <time>
<figure>   <figcaption>  <summary>