Kursledare i Ungern 1996

I mitten av augusti 1996 är Hans 39 år, i Budapest under 2 veckor som Ericssons utbildare för ett radio-baserat telefonisystem.

Efter hemkomsten skriver han denna artikel för en interntidning.

Tekniken är viktig – men storleken har ändå störst betydelse

Söndag vid midnatt; tunga väskor

Varför kör han 120 km/h på den här lilla stadsvägen? En stilla undran, medan taxichauffören håller pelle i botten under vägen från flygplatsen till hotellet i centrala Budapest. Klockan är snart midnatt och jag har 70 kg bagage i bilen, uppdelat på 37 kg specialkabel och 33 kg egen utrustning varav 4 kg overhead. Leveranstiderna i projekt som dessa är korta och om en kabel inte hinner med den vanliga transporten, gäller det att utnyttja folk som ska åka till en "site".

Flygresan Stockholm till Budpest.

Måndag; kursstart med 14 elever

Dagen fortlöper utan problem i det icke-luftkonditionerade utrymmet. Egentligen var mitt krav att en komplett systemutrustning skulle finnas på plats, testad och klar. Så blev det dock inte. Utrustningen ligger i tullen sedan en vecka tillbaka och väntar på någonting. Jag kan dock fortsätta prata teori i ytterligare en dag.

Tisdag; äntligen leverans

På eftermiddagen anländer äntligen 3 lastpallar med material från Sverige. Den viktigaste biten, en UNIX-dator av typ HP 712 packar vi upp och testar omgående. Inga problem. Den medlevererade 15" monitorn frågar snällt om Logon name och Password vilka vi knappar in för att därmed komma in i övervakningssystemet.

Onsdag, torsdag; installation och STORLEKS-problem

Under onsdag programmerar vi abonnent-terminalerna från övervakningssystemet och fortsätter med den fysiska installationen av växelinterface och basstation. Torsdag kväll är vi färdiga för att starta systemet från övervakningssystemet.

Första kommandot Add domain går utmärkt. Sedan är det dags att välja in nästa steg: Configure RNC, och mycket riktigt kommer det önskade dialogfönstret upp på skärmen. Dock – eftersom det är en 15" monitor, kommer den nedersta delen av fönstret inte med. En mycket väsentlig del eftersom den bland annat innehåller knappen Apply.

En intensiv felavhjälpningsjakt vidtar. Det går bra att flytta upp fönstret och att sträcka det på bredden. Däremot visar det sig omöjligt att sträcka på höjden för att därmed komma åt den nedre delen. Man kan heller inte definiera om upplösningen på bildskärmen. Man kan ändra upplösningen men datorn vägrar acceptera den. Det hjälper inte ens med en 17" skärm som vi letar upp.

Här står vi nu med en installerad utrustning för dyra pengar men kan inte starta den eftersom bildskärmen har fel storlek!

Storleken har visst betydelse.
Kolla här: På en 15” monitor kom vi inte åt knappen Apply.

Fredag; Vi kan ringa!

Vi provar en 20" HP monitor med misslyckat resultat, bara konstiga tecken. Fredag förmiddag får vi reda på att ett annat av Ericssons kontor i Budapest har en likadan dator med 21" monitor. Vi åker över och testar med vår dator. Efter att ha plockat över ett video-RAM-kort från deras dator till vår dator, verkar det fungera.

14:0 har vi kopplat upp bildskärmen igen och kan starta systemet.

15:00 kan man ringa!

Tyvärr, när vi startat systemet och kan avläsa programversioner på de olika kretskorten, visar det sig att alla kort har en 4 månader gammal programversion. Fyra månader är i dessa sammanhang som en halv mansålder. Det betyder att Jonas i Sundbyberg får spendera fredagkvällen med att programmera upp 30 EPROM som får flyga ner till Budapest.

Söndag kväll 23.30 anländer IC-kretsarna till hotellet och nästa morgon uppgraderar jag systemet. Och voila, nu snurrar det med den kvalitet man kan förvänta sig.

Måndag, tisdag, onsdag, torsdag

Nästa vecka fortskrider utan problem. Jag är också med och firar Ungerns 1100-årsdag med 30 minuters fyrverkeri över Donau (fast vattenfestivalens var faktiskt bättre).

Fakta

Prislista centrala Budapest 1996 (Ungern har nu 25% inflation)

  • 33 cl starköl: 10 kr
  • Bättre kvällsmat med "personlig" violinist vid bordet: 70 kr
  • 20 minuters taxiresa: 60 kr
  • MacDonald’s juniormeny: 10 kr
  • och ... hur mycket frukt som helst för 10 kr.

Teknik

DECT = Digital Enhanced Cordless Telecommunications. En internationell standard som innebär att man överför tal och data över ett radiointerface. DECT specificerar 10 frekvenser inom 1880–1900 MHz och 12 tidluckor. En DECT-enhet har därmed möjlighet att välja mellan 120 DECT kanaler (10×12).